G-RMTF08QYP6

Maakt geld jouw wel gelukkig?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Maakt geld jouw wel gelukkig?

Er is laatst een nieuwe studie geweest die beweert dat hoe meer geld je hebt, hoe gelukkiger je bent?

Deze studie is weer een totaal andere bewering op andere studies waaruit juist het tegenovergestelde beweert word.

Er word in de laatste bewering gesteld dat verdienste boven de €60.000 niet echt meer iets gaat toevoegen aan meer levensvreugde.

Dit werd beweerd door  psycholoog Daniël Kahneman, die de Nobelprijs won voor zijn werk, en deed onderzoek naar de relatie tussen geld en geluk.

Persoonlijk denk ik dat naar eigen geweten en gevoel het voor ieder mens een andere beleving oproept, het hangt er sterk naar mijn mening van af of jij een spiritueel persoon of juist een materialist bent.

Ook is het zo dat het afhankelijk is in welk werelddeel je geboren bent, ben je geboren in een land waar je minder geld nodig hebt om rond te kunnen komen, dan zal geld in een mindere mate een belangrijke rol spelen in dat leven, en word je al gelukkig van het feit dat je eten en drinken hebt en een plek om te slapen.

In het artikel “niet klagen over geld maar dragen,, heb ik het daar ook uitgebreid over, je zou dat nog eens na kunnen lezen indien interesse daarin.

Ben je echter geboren in een westers land waar de prikkels op matrialisme erg hoog ligt en alles erg aan de prijs is, dan zal je meer afhankelijk zijn van geld en zal dat gevoel van geluk zonder geld juist een vorm van stress oproepen.

Meer geld is minder stress.

Als je aan iemand vraagt wat is er nu eigenlijk belangrijker in het leven, geluk of geld?, dan zullen de meeste mensen antwoorden met geluk.

Maar als aanvulling op dit antwoord word er dan vaak wel gesteld dat dit geluk afhankelijk is van voldoende geld, dus het antwoord is dubbelledig.

We zouden dus ook kunnen zeggen dat het ene niet zonder het andere kan.

De verklaring over meer geld is minder stress, terugkomend op die mensen die jaarlijks minder dan 60.000 euro verdienen en zich vaker zorgen maken over het vervullen van basisbehoeften, geeft aan dat meer geld in deze casus dus wel een noodzaak is om stress te voorkomen.

Het gaat weliswaar om een gemiddelde van de bevolking, maar het onderzoek laat zien dat als je niet genoeg verdient om in je eerste levensbehoefte te voorzien dit zoals aangegeven toch stress geeft, extra geld zorgt voor meer comfort en rust in het hoofdje.

Wie zich met wat extra geld bijvoorbeeld een warme maaltijd kan veroorloven, wordt daar over het algemeen gelukkiger van dan iemand die met dat extra geld een nieuwe smartphone kan kopen.

Dus luxe geeft bij de meeste mensen in dit geval dus minder voldoening dan de basisbehoefte omdat simpelweg het meest essentiële aspect om te kunnen overleven vervult word.

Meer geld maakt per definitie niet gelukkiger.

De belangrijkste les die hier uit te leren valt is dat je met €200.000 per jaar, niet gelukkiger word dan €60.000 verdienste.

Ten tweede moet je jezelf bedenken als je meer verantwoordelijkheden in het leven hebt omdat je veel geld bezit dat het uitgave patroon bij een aantal procent verhogingen aan personeelskosten, veel meer impact heeft op iemand die heel weinig verdiend.

Voor jou zelf is dit namelijk nog geen knoop van je jas, dus je merkt daar zelf weinig tot niets van, terwijl de persoon die dit extraatje hard nodig heeft, dit juist ervaart als de kers op het taartje.

Als je iets zou willen weggeven met de feestdagen voor de deur, bedenk dan dat een cadeau leuk is, maar iemand met weinig tot niets aan besteedbaar inkomen is meer gebaat bij geld.

Met deze voorbeelden wil ik eigenlijk duidelijk maken dat het niet altijd zingevend is om als je genoeg te besteden hebt achter geld aan te blijven hollen, omdat de mens altijd denkt dat dit hun gelukkiger maakt, vaak is het dus juist net een tikkie andersom.

Geld is niet altijd de sleutel van het geluk.

Helaas is het niet anders, maar om geld word sinds mensenheugenis gestolen, gelogen, bedrogen en mensen vermoord.

Soms gebeurd dit ook nog eens onder onze naaste familieleden, geliefde of zogenaamde vrienden.

Vaak zien we geld als de sleutel van ons levensgeluk, we moeten ons echter achter de oren krabben en ons toch eens ernstig afvragen of deze sleutel altijd wel zo passend is.

Bedenk dat als voorbeeld wat we nu in deze huidige tijd vaak zien dat het snelle geld door bijvoorbeeld je te lenen voor drugskoerier, je zeer snel geld kunt verdienen.

Echter bedenk je dan ook dat je aan de andere kant een ander zwaar aan het benadelen bent door mee te werken aan drugsverslaving en een maatschappij die je helemaal niet moet willen.

De vraagstelling aan degene die daar aan mee werkt zou dan moeten zijn of dit dan bijdraagt aan zijn gevoel op levens geluk, ondanks dat hij/zij daar scheppen met geld mee verdient.

Bezit veroorzaakt ook angst.

Als je dit nu allemaal zo aan het lezen bent dan denk je misschien bij jezelf waar ben ik nu eigenlijk beter mee, veel bezit van geld of juist maar wat minder?

Ik denk gaande weg dat je dit artikel hebt gelezen dat ergens in het middenpad de oplossing ligt naar dat geluk of die tevredenheid.

Wat voor ieder persoon wel te verstaan weer anders is, want iedereen beleeft dit toch weer op zijn eigen manier en is in dit artikel een algemeen beeld opgesomd, weliswaar met studies die daar op losgelaten zijn.

Wel wil ik nog benoemd hebben dat wij in een maatschappij leven waarin iedereen de voordelen van vrijheid en welvaart, democratie roemt, echter brengt dit ook met zich mee dat we geleefd worden door het bezit van geld.

Hoe zo,, zult u nu zeggen: Geld en passie dat is nog zo een beetje de enigste manier in onze maatschappij waar mensen hun zelf van elkaar kunnen onderscheiden.

Bezit is dan het verlangen om meer te bezitten dan de buurman, waardoor veel mensen gekweld worden door de angst en vrees iets te kort te komen in deze wereld en op de een of andere manier niet meer mee te tellen in onze maatschappij.

Uiteraard schept dit dan weer werkgelegenheid voor de psychiaters en andere hulpverlening instanties waar je tegenwoordig nog net niet mee dood word gegooid, maar of we daar nu echt blij van moeten worden?

Tot Slot.

We hebben geconstateerd dat geld voor iedereen een andere zienswijze of beleving geeft.

Dat is aan de ene kant maar goed ook, we zijn tenslotte ook allemaal uniek en niemand is het zelfde.

Ondanks dit alles moeten wij als consument buitenom handelsgeest, winstbejag, en materiële zaken, ook openstaan voor publieke zaken die ook onze aandacht nodig hebben, dus laten we niet blind zijn voor de ellende en minder leuke dingen van alleman in deze wereld.

We willen tenslotte dan ook geen bange met angst vervulde schapen zijn die onze regering alleen maar als een soort zorgzame hoeder ziet en die ons bestaansrecht reduceert tot een vorm van “slavernij op pluche,,.

Gebruik als laatste tip uw nuchtere verstand, bekijk alles eens in het leven vanaf een afstand, of met een roze bril op dan komt u waarschijnlijk al een heel eind in goede richting naar uw vorm van evenwicht in gelukkig zijn.

weg met stress en zorgen

Deze online cursus geeft je de tools en hou vast in je leven.

Laat de spanning los in jouw leven.

Voor meer informatie ga naar de cursus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *