G-RMTF08QYP6

Stress over Geld.

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Stress over Geld.

Er zijn nogal wat mensen die het leven als stressvol ervaren, soms ontaard dat in zo een negatieve spiraal dat mensen het leven eventjes niet meer zien zitten, vaak gaat dit over financiële problemen.

Persoonlijk word ik daar altijd verdrietig van en denk ik“ kop op ,, er is nog zoveel moois om voor te leven.

Maar als mensen niet te overtuigen zijn word het tijd voor wat meer professionele hulp, zoals de cursus Leven in het nu.

Voorkom stress en zorgen over geld en schulden. Als je problemen hebt met geld of schulden kan dat leiden tot een ernstige stress. Bijvoorbeeld als je niet genoeg geld om te betalen voor uw maandelijkse uitgaven, zoals huur, schoolgeld, eten en vervoer, of als je in de schulden zit en je moeite hebt om die af te betalen.

Zorgen over geld brengt schade aan in je leven, het constant piekeren en zorgen maken of je nog wel boodschappen kan doen of kan tanken.

Als je dit een keer hebt is het niet erg, maar als je dit meer dan 7 dagen per maand voelt dan gaat dit ten koste van je gezondheid.

Financiële stress is echt, of je nu leeft van een bijstandsuitkering of je een dik salaris hebt maar toch ternauwernood je hypotheek maar net kan betalen.

Maar wat doet die financiële stress dan met je?

Oorzaak en Gevolg van Financiële stress.

De oorzaken van financiële stress zijn in meerdere factoren te benoemen, ze zijn vaak nooit gerelateerd aan een probleem maar vaak een combinatie van complexe samenval van meerdere factoren, persoonlijk noem ik dit altijd De wet van Murphy{de overtuiging dat wat er verkeerd kan gaan, ook daadwerkelijk verkeerd gaat. }

1-Als voorbeeld haal ik aan je ligt in scheiding en je krijgt ook de zak op je werk en verliest je baan.

2-Je hebt allerlei onbetaalde rekeningen liggen en je krijgt tot overmaat van ramp ook nog eens te maken met allerlei onvoorziene uitgaven.

3- Je hebt allerlei leningen lopen, je partner wilt trouwen en komt als klap op de vuurpijl met het verhaal dat ze zwanger is.

Dit zijn een paar voorbeelden met een uitwerking op de stress factor waar je niet per direct een vrolijk liedje bij gaat zingen, dit soort problemen draagt er toe bij dat mensen vaak het bos van de bomen niet meer kunnen onderscheiden.

Het gevolg is dan vaak dat mensen in de put gaan zitten, alles in het leven komt in een negatieve spiraal, mensen worden somber en depressief.

Je financiële zorgen delen met familie of vrienden is lastig. En als dit een keer wel doet word er meestal ontwijkend of overheen gepraat.

Ik weet dat ik mijn zorgen een keer deelde met mijn kennissen en die zeiden eigenlijk niets en breide snel een einde aan dat gesprek, je hoorde ze eigenlijk denken van dat ik mij niet aan moest stellen en dat ik wel genoeg verdien.

Ook ik heb financiële stress.!

Toen in 2020 de hel losbarstte met de corona maatregelen werd ik als kapper Rober medegedeeld door onze lieve vadertje staat dat de schaar niet meer gebruikt mocht worden en alle contactberoepen per direct hun werkzaamheden niet meer uit mochten voeren.

Het gevolg hiervan was dat de inkomsten als zelfstandige ondernemer gereduceerd werden naar het mooie ronde bedrag van 0 Euro.

De steunmaatregelen waar men de mond van vol had waren zo doorspekt met allerlei regeltjes waar je aan moest voldoen dat ook hier vaak weinig tot niets te halen viel op financieel ondersteuning gebied.

Waar je ook aan bel trok, ook hier werd je vaak afgepoeierd bij de vraagstelling voor hulp of ondersteuning.

Ik herinner me nog een brief aan de tweede kamer waarin ik uiteenzetten hoe de vork in de steel zat en hoe de vlag erbij hing op het gebied van het kopje boven water te kunnen houden als hardwerkende ondernemer.

Uiteindelijk kreeg ik een respons terug met het verhaal van de secretaresse van de betreffende aangeschreven politicus, dat ze het allemaal ontzettend vervelend vonden voor mij, empathie is natuurlijk prettig maar in dit geval kan je daar niet van eten.

Maar ja werd er gesuggereerd als ik bij de verkiezingen nu eens op deze partij stemde konden ze misschien wat meer voor mij betekenen daar deze politicus net als ik een eenpitter was geworden in de tweede kamer, tja dan schiet je in mijn optiek je doel voorbij en word het een soort van campagne doel voor de partij aan zich en ga je voorbij aan de hulpvraag in deze.

Grote zorgen of Kleine zorgen.

Het maakt niet uit of je geldproblemen groot zijn, zoals het verlies van je baan of klein, een onbetaalde rekening!

Het veroorzaakt stress en dit kan je werk of relatie meer beïnvloeden dan je denkt. Het kan ervoor zorgen dat je relatie verlamt, of dat je eenvoudigweg slecht functioneert in jouw werkzaamheden.

Hoe kan je dit voorkomen?

Communiceren is hier de sleutel. Bespreek samen het liefst met professionele hulp wat je kan doen om de financiële stress weg te nemen en zorg dat je op maandelijkse basis praat over je financiën en of relatie problematiek.

Het Leed wat Financiële Stress met je doet!

Financiële stress kan je ook in een wandelende zombie veranderen, er komt gewoon in het hoofd niets of nauwelijks meer binnen.

Je  gaat naar bed en ligt constant te piekeren en te malen om maar een oplossing te bedenken, de hersenen blijven maar actief.

Doordat je moeilijk in slaap kunt komen kom je slaaptekort en put het je lichamelijk en geestelijk uit.

Eén keer is niet erg, maar als je elke dag aan het piekeren bent krijg je teveel slaaptekort en verander je zonder dat je dat zelf wilt in een persoon waarin jij jezelf niet meer zelf herkent.

Dit slaaptekort heeft weer een negatieve invloed op je werk, je relatie en je algemene houding en komt niet ten gunste in de positieve zin van het woord naar de buitenwereld toe.

Ongezonde taferelen.

Van toegevoegde stress komt ongezond gedrag.

Wanneer je stress de overhand heeft, val je gemakkelijk in een patroon van ongezond gedrag. 

Je gaat proberen het stress gevoel te verdringen door bijvoorbeeld : eetaanvallen, roken, niet eten, drinken, drugs en dwangmatige uitgaven of nog erger.

In de PUT.

Stress en depressie zijn vergelijkbaar. Bij depressies zijn ze echter veel ernstiger en ook meestal van langere duur.

Als financiële stress je leven gedurende een korte of lange periode beïnvloedt, kan dit leiden tot depressie. 

Als je vermoed dat je financiële stress een depressie veroorzaken een gevoel geeft van machteloosheid en voortdurend in de put zitten met je gevoelens , neem iemand in vertrouwen liefst professionele hulp en negeer het probleem niet.

De aanmaningen in een kast stoppen en de rekeningen verder opstapelen op financieel gebied heeft geen zin.

Je zal toch echt nu actie moeten ondernemen!

Nog Ernstigere Gezondheid Problematiek.

Als je te lang financiële stress hebt of andere manieren die stress veroorzaken dan kan je echt fysieke problemen krijgen, zoals een hartziekte of nog erger zoals kanker wat mijzelf in 2011 overkwam, uiteraard is het dan ook zoals eerder benoemd een achtbaan aan meerdere factoren die dit probleem kunnen veroorzaken die op dat moment spelen.

Andere problemen die je kan krijgen of kunnen verergeren, zeker als je ongezond gedrag vertoont zijn een verslaving, overgewicht doordat je gewoon door blijft eten om een goed gevoel te kunnen realiseren.

Ze noemen dit dan ook niet voor niets troostvoedsel en diabetes is dan weer het voortvloeisel doordat je vaak gewoon extreem gaat snoepen en dus teveel suikers binnen krijgt.

Financiële stress kan je fataal worden. Laat het niet zover komen!

Deze problemen wilt natuurlijk dan ook niemand , uiteraard geld dat ook voor mezelf.

Niemand wilt geldzorgen maar liefst financiële vrijheid!

Laten we daar nu naar aan gaan werken, doe jij ook mee?

We horen graag uw reaktie of u wat u vond dit artikel.

Groet Rober.

old tree

Cusus Leven in het NU.

Gun jezelf wat geestelijke rust en breng wat meer balans in jouw leven.

Link voor de cursus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *