G-RMTF08QYP6

Beleggen.

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Beleggen.

Vandaag gaan we het hebben over beleggen, uiteraard is daar al het nodige over geschreven maar omdat deze website bol staat met artikelen over geld verdienen is, geld beleggen uiteraard ook een hele belangrijke manier om een passief inkomen mee op te bouwen en kan dit onderwerp niet achterblijven in mijn bevindingen.

Dus vandaar dat we het beleggen nogmaals eens in het zonnetje gaan zetten.

Wat is beleggen dan?

Beleggen is het kopen van iets met de verwachting dat het later meer waard wordt.

Dit kan bijvoorbeeld een aandeel in een Nederlands bedrijf zijn. Er zijn natuurlijk allerlei mogelijkheden en vormen van beleggen dan dat je in de eerste instantie zou denken.

Bekijk dit leuke filmpje eens op je gemak!

Het doel van beleggen?

Het doel van beleggen is uiteraard geld verdienen of daar uiteindelijk financieel beter van te worden.

Bij de traditionele beleggingsvormen verdien je geld wanneer de koers van bijvoorbeeld een aandeel stijgt. Wanneer je een aandeel dan langere tijd vasthoudt, behaal je een positief resultaat.

Het is ook mogelijk om geld te verdienen wanneer de koersen dalen. Deze mogelijkheid is vanzelfsprekend erg aantrekkelijk wanneer het minder goed gaat met de economie.


Wanneer je inzet op een daling, ga je short.{zo heet dit nu eenmaal in vaktermen.}

Beleggen maar waarin?

Als  je nadenkt over de vraag wat beleggen is, kom je ook aan bij de vraag waarin je kunt beleggen. Waarin niet, kun je jezelf beter afvragen!

Via het internet is het namelijk mogelijk om in bijna alles te investeren.

Er zijn toch enkele belangrijke categorieën te onderscheiden: 

 • Aandelen: je handelt dan in een beurswaarde van een bedrijf.
 • Obligaties: je verhandelt uitgeschreven leningen van ondernemingen of overheden.
 • Grondstoffen: als voorbeeld goud en zilver.
 • Forex: handel je in valuta’s zoals de euro tegenover de dollar.
 • Opties: je koopt de mogelijkheid om een aandeel te kopen of verkopen.
 • Derivaten: constructies waarmee je ook short kunt gaan.
 • Crypocurrencies: hierbij handel je in digitale valuta’s zoals de Bitcoin.

Goed beleggen maar hoe?

Beleggen is wel heel iets anders dan een beetje op de roulette tafel gokken, maar de beurs is ook niet altijd voorspelbaar. Echter oefening baart kunst.

Op de korte termijn zijn er bepaalde patronen in kaart te brengen en te voorspellen waardoor het mogelijk is om als professionele belegger de kost te verdienen.

Op de lange termijn worden de kerngegevens van het bedrijf belangrijk.

Het is dan belangrijk om een uitgebreidere analyse van het bedrijf te doen. Let er wel op dat de koers van een effect nooit met zekerheid vast te stellen is: beleg daarom met geld dat je niet direct nodig hebt zodat je zelf niet in de financiële problemen komt het moet tenslotte hier gaan om makkelijk geld verdienen en niet om in de geldproblemen te komen.

Redenen om te beleggen.

 • Met beleggen kan je een beter resultaat behalen dan met sparen.
 • Met beleggen kan je ook inzetten op een dalende koers.
 • Je kunt zelf bepalen met welk bedrag je belegt.
 • Beleggen is gratis uit te proberen.
 • Beleggen is spannend en leerzaam.

Waarom beleggen?

We weten nu wat beleggen is en waarin je kunt beleggen. Beleggen brengt risico’s met zich mee maar men ziet geld graag groeien, het liefst tegen een beperkt risico, want niemand zit te wachten om alles te verliezen.

Het alternatief momenteel met de huidige corona perikelen geven ook geen positieve kijk op inflatie, lage of tegenwoordig negatieve spaarrentes, terwijl beleggingen op een langer termijn prima rendementen laat zien.

Het is dan ook zo gek nog niet dat mensen overgaan op beleggen of uit zich zelf of met behulp van een adviseur.

Beleggen in aandelen wat is dat?

Wanneer je in aandelen belegt, koop je eigenlijk een klein onderdeel van een bedrijf.
Bedrijven geven aandelen uit om geld aan te trekken zonder dat ze geld moeten lenen.

Ze verkopen dan een deel van het eigendom van het bedrijf: wanneer je aandelen koopt wordt je voor een heel klein deel eigenaar van de onderneming.

Er zijn simpel gezegd twee manieren waarop je geld kunt verdienen wanneer je belegt in aandelen:

 • Koerswinst: je behaalt koerswinst wanneer de prijs van het aandeel stijgt.
 • Dividend: aandelen keren soms een deel van de winst uit in de vorm van dividend.

Gemiddeld genomen kan je een jaarlijks rendement van zeven tot acht procent behalen op beleggingen in aandelen.
Dit is echter niet per direct een garantie: wanneer je een sterk aandeel selecteert kan je soms tientallen procenten aan rendement behalen terwijl je met een zwak aandeel juist fors geld kunt verliezen.

Beleggen in obligaties wat is dat?

Een andere vorm van beleggen, is beleggen in obligaties. Wanneer je in obligaties belegt, investeer je in leningen die zijn uitgegeven door ondernemingen of overheden.

Met obligaties kan je op twee manieren geld verdienen:

 • Koerswinst: de prijs van een obligatie kan toenemen.
 • Rente: je ontvangt elk jaar rente over je obligatie.

Investeren in obligaties pakt vooral goed uit wanneer de rente hoog is. Het jaarlijkse rendement op je obligatie valt dan hoog uit. 

Beleggen in beleggingsfondsen wat is dat?

Een beleggingsfonds belegt je geld namens jou. Je hoeft dan dus niet zelf te beslissen op welke manier je geld wordt geïnvesteerd. Er bestaan twee type beleggingsfondsen:

 • Indexfondsen: deze fondsen volgen een index en worden ook wel passief genoemd.
 • Actieve beleggingsfondsen: deze fondsen proberen actief de markt te verslaan.

Actieve beleggingsfondsen lukt het maar zelden om de markt te verslaan. Ze rekenen toch hogere transactiekosten waardoor het vaak niet interessant is om in deze fondsen te investeren.

Voor de meeste mensen is het dan ook slimmer ook te beleggen in een indexfonds.

Beleggen in vastgoed wat is dat?

Meer vermogen? dan kan het ook aantrekkelijk zijn om te investeren in vastgoed. Vastgoed bestaat in vele soorten en maten: je kunt in huizen investeren maar ook in kantoorpanden. Met vastgoed kan je op twee manieren een positief rendement behalen:

 • Koerswinst: de prijs van het vastgoedobject kan in waarde stijgen.
 • Huur: je kunt je vastgoedobject verhuren tegen een maandelijks inkomen.

Beleggingen in vastgoed worden als veiliger gezien dan beleggingen in aandelen. Bakstenen, zeker op een goede locatie, verliezen niet zomaar hun waarde. 

Beleggen in andere vormen en maten.

Uiteraard zijn er nog tal van andere vormen van beleggen. te weten:

 1-Beleggen in CFD’s. Wanneer je in CFD’s belegt, dan beleg je op koerswijzigingen van de onderliggende waarde. Je koopt dan dus niet een aandeel: in plaats daarvan koop je alleen een contract op de koersstijging of koersdaling van een aandeel.

2-Beleggen in opties. Met opties koop je het recht om een aandeel te kopen of verkopen tegen een bepaalde prijs. Wanneer de koers vervolgens in de juiste richting beweegt, kan je daar een mooi rendement mee behalen. Het is overigens ook mogelijk om opties te schrijven: je ontvangt hiervoor een premie. Het schrijven van opties kan erg risicovol zijn.

3-Met de beurs. Iedereen kan geld verdienen met de beurs! Dit gebeurt meestal door koerswinst te maken. Door het spel van vraag en aanbod zie je dat de aandeelkoersen regelmatig veranderen.

Beleggen en investeren wat is het verschil?

Beleggen en investeren zijn eigenlijk bijna gelijk aan elkaar. Bij investeren ligt de nadruk net wat meer op de lange termijn. Een investering is echt voor decennialang terwijl je ook op de kortere termijn kunt beleggen.

Beleggen nu?

In het kort heb ik geprobeerd uit te leggen wat nu beleggen is en we kunnen dus een kort en eenvoudig antwoord geven: Beleggen is het kopen en/of verkopen van effecten om geld te verdienen.

Beleggen is een interessante manier om een hoger rendement uit je spaartegoeden te halen. Tegenwoordig is het voor iedereen mogelijk om te beleggen. Het is echter belangrijk om een goed plan op te stellen voordat je in het diepe springt en weet waar je mee bezig bent.

Uiteraard valt er nog veel meer te vertellen over beleggen, bent u geïnteresseerd geraakt ga dan naar meer info hieronder op deze pagina.

Beleggen

Beleggen en Advies.

Wilt u meer weten naar aanleiding van dit Artikel, dan adviseer ik u om direct door te lezen over beleggen in al zijn facetten en mogelijkheden. Uiteraard zijn wij u graag van dienst. Lees snel verder!

Ga naar meer beleggingsinformatie.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *